Sunday, September 7, 2008

1.0 PENGENALAN

Bata telah digunakan sekurang-kurangnya 5 ribu tahun yang lalu dan masih merupakan sejenis bahan pembinaan paling popular dalam pelbagai pembinaan seperti pembinaan tembok, tiang, lantai, tangga, jalan dan lain-lain lagi.

Bata yang digunakan dalam pembinaan adalah diperbuat daripada beberapa jenis bahan mentah. Bahan utamanya ialah tanah liat, pasir, kapur dan simen. Saiz bata pula dibuat berdasarkan kepada piawai tempatan. Pada dasarnya ukuran panjangnya ialah dua kali ukuran lebarnya (termasuk satu sambungan tegak) dan tebalnya adalah bergantung kepada kegunaannya. Tebal bata binaan ialah 65mm manakala bata ubin tebalnya ialah 30mm. Dimensi ini digunakan supaya ia dapat disusun bertindih-tindih dengan lekap dan corak yang tertentu untuk menyokong beban yang berat. Dimensi lazimnya bagi bata ialah 216 mm x 103 mm x 65 mm. Saiz bata tidak didapati dengan tepat kerana bata mengalami pengecutan dan pengembangan dalam proses pegeringan dan pembakaran. Saiz yang didapati ialah secara purata.


Bata yang baik hendaklah mempunyai sifat-sifat seperti berikut:
  • Pembakaran bata hendaklah mencukupi dan seimbang iaitu warnanya merah tua,berbunyi ketukan besi jika diketukkan satu sama lain.
  • Saiz bata mestilah lebih kurang sam dan seragam iaitu 216 mmx 103 mm x 65 mm.
  • Bentuknya hendaklah bersegi tepat dan permukaannya lurus dan rata.
  • Permukaan bata tidak retak.
  • Kadar resapan air tidak melebihi 1/6 isipadu bata.
  • Berat puratanya hendaklah antara 2.3 hingga 3.3 kg bagi seketul bata.
1.1 PENGHASILAN BAHAN MASONRI (BATA)

Bata dibuat daripada bahan tanah liat. Jenis-jenis tanah liat yang digunakan ialah tanah liat lembut yang sesuai untuk membuat bata, endapan tanah liat yang lembut dan berplastik hinggalah kepada kepada jenis batu lumpur keras, shyil, marl dan sabak lembut.

Sifat-sifat yang paling penting bagi tanah liat untuk dibuat bata ialah tanah liat itu hendaklah mudah dibentuk dan tidak mengalami kecutan yang banyak semasa dipanaskan atau dibakar.

Bata tanah liat boleh dibahagikan kepada 3 kumpulan iaitu bata biasa, bata muka dan bata kejuruteraan.


1) Bata Biasa

Bata jenis ini tidak mempunyai kemasan tertentu di atas permukaannya. Biasanya digunakan untuk dinding-dinding sekatan yang akan ditutupi dengan lapisan lepa, atau untuk kegunaan lain yang permukaannya tidak begitu mustahak. Warnanya adalah berubah daripada kekuning-kuningan hingga coklat. Ianya tidak mempunyai kekuatan yang begitu tinggi dan harganya tidak begitu mahal jika di bandingkan dengan bata muka atau bata kejuruteraan.


2) Bata Muka

Bata jenis ini mempunyai kemasan yang direka khas pada permukaannya, yang ada bertekstur, licin atau berpasir dan tidak perlu dilepa permukaannya. Warnanya adalah segaya atau berwarna-warni. Bata ini digunakan untuk dinding muka supaya kelihatan cantik. Sifatnya adalah lasak dimana ia mempunyai keupayaan untuk menahan kesan frost, hujan, angin dan asap kimia tanpa berlaku pemecahan. Ia juga mempunyai kekerasan yang cukup untuk menampung beban yang diagihkan ke atasnya. Bata jenis ini dibuat melalui proses tekanan.


3) Bata Kejuruteraan

Bata jenis ini merupakan bata yang diperbuat daripada tanah liat yang terpilih dan dihancurkan dengan teliti, dibentukkan dan kemudian dibakar secukupnya menjadi pepejal keras yang boleh menanggung beban yang lebih besar. Ia juga merupakan bata yang sangat keras dan padat serta tidak mudah menyerap air dan biasanya digunakan untuk binaan-binaan berikut :

i. tembok penahan
ii. dinding atau tembok sambut yang menanggung beban
iii. tembok landas dan tembok sambut jambatan
iv. pembentungan bata
v. bentuk-bentuk dinding lain yang mungkin terdedah kepada tindakan asid dan hakisan

Bata kejuruteraan hendaklah menepati piawaian Malaysia MS7.6 dimana rintangan hancur muktamad adalah lebih daripada 50N/mm2.

Selain daripada bata tanah liat terdapat juga jenis-jenis bata seperti :

i. bata api
ii. bata pasir kapur
iii. bata konkrit
iv. bata simen
v. bata berkaca
vi. bata tujuan khas
vii. bata marl
viii. bata tanah liat gault
ix. bata tanah liat syil1.2 JENIS-JENIS BATA

Jenis bata yang dihasilkan dan digunakan dalam pembinaan tempatan ialah:

1. bata tanah liat
2. bata simen
3. bata silika/bata pasir kapur


Selain itu terdapat juga jenis-jenis bata seperti:

i. bata konkrit
ii. bata bata api
iii. bata berkaca
iv. bata tujuan khas
v. bata marl
vi. bata tanah liat gault
vii. bata tanah liat syil1.2.1 BATA TANAH LIAT

Bata tanah liat adalah paling meluas digunakan. Bata ini boleh didapati dalam dua kumpulan iaitu bata biasa dan bata muka elok. Kebanyakan kilang bata hanya berdaya menghasilkan bata biasa. Bata muka cuma dihasilkan oleh beberapa kilang bata yang besar yang mempunyai kemudahan teknologi moden. Bata muka elok mempunyai ciri-ciri bata yang bermutu tinggi dan harganya pula 3 kali ganda bata biasa. Bata biasa digunakan dalam pembinaan biasa yang hendak dilepa manakala bata muka elok digunakan dalam pembinaan yang tidak dilepa. Pada dasarnya bata tanah liat dihasilkan melalui empat proses seperti berikut:


1) Persediaan Tanah

Tanah liat digali daripada lombongnya dengan traktor penyodok atau jengkaut. Tanah liat itu dimasukan ke dalam satu mesin penghancur untuk dihancurkan sehingga halus. Kemudian dimasukkan ke dalam mesin pengisar, tempat tanah tersebut digaul dengan sedikit air dan ditekan keluar melalui satu acuan dan di potong dengan dawai mengikut saiz bata.


2) Membentuk Bata

Terdapat dua kaedah menghasilkan bata, bata potong dawai dan bata tekanan. Bancuhan bata yang ditekan keluar dari mesin dipotong dengan dawai dikenali sebagai bata potong dawai. Tanah yang telah dipotong dawai itu jika dimasukkan ke sebuah mesin tekanan, hasilnya ialah bata tekanan. Bata tekanan adalah lebih mampat dan saiznya lebih seragam.


3) Pengeringan

Bata basah (bata yang baru ditekan atau dipotong dawai) itu disusun di dalam sebuah pondok dan dibiarkan menjadi kering dengan bantuan udara. Bata-bata tersebut boleh juga dikeringkan dengan stim. Bata-bata ini hendaklah disusunkan berjarak 50 mm antara satu sama lain, bagi membolehkan udara bergerak di sekelilingnya untuk memudahkan proses pengeringan. Proses ini mengambil masa agak lama biasanya 5-7 hari bergantung kepada keadaan cuaca dan cara susunannya.


4) Pembakaran

Bata-bata yang sudah kering itu perlu dibakar di dalam satu relau supaya menjadi bata yang keras. Terdapat beberapa jenis relau yang digunakan untuk tujuan ini, di antaranya ialah relau tunggal, relau bersambung, relau terowong dan relau curam. Bata-bata disusun di alam relau dengan cara yang tertentu memastikan kesemua bata dapat dibakar dengan sempurna. Pembakaran boleh dilakukan dengan menggunakan kayu api, gas, batu arang atau minyak bakar. Pembakaran dilakukan selama dua hari, kemudian dibiarkan sejuk sebelum bata dikeluarkan. Proses ini mengambil masa lebih kurang dua minggu untuk menyusun bata dalam relau, mengering, membakar, menyejuk dan mengeluarkan bata dari relau.


1.2.2 BATA SIMEN

Bata jenis ini diperbuat daripada simen atau pasir. Nisbah bancuhannya berubah mengikut kekuatan yang dikehendaki. Nisbah 1:8 merupakan bancuhan yang lazim digunakan untuk membuat bata simen tempatan. Kandungan air dalam bancuhan hendaklah di kawal rapi supaya tidak basah sangat. Bata simen dihasilkan dengan menggunakan acuan. Bata yang baru dicetak itu hendaklah dibiarkan kering sendiri dan diawet selama dua minggu sebelum ianya sesuai digunakan. Pengawetan dilakukan dengan menyiram air sebaik sahaja bata mengeras, terutamanya semasa cuaca panas. Saiz bata simen adalah sama dengan saiz bata tanah liat iaitu 216 mm x 103 mm x 65 mm.


1.2.3 BATA SILIKA

Bata silika ini diperbuat daripada pasir dan kapur. Kedua-dua bahan mentah ini dibancuh dengan bahan pewarna (untuk bata berwarna selain daripada warna putih), dibentuk dengan mesin tekanan kepada saiz bata yang dikehendaki (biasanya sama dengan saiz bata tanah liat). Bata yang telah dibentuk boleh terus dimasukkan ke dalam satu autoklaf yang bertekanan wap tinggi selama beberapa jam. Tindak balas bahan-bahan kimia berlaku dalam jangka masa ini menghasilkan kalsium silikat ( bata silika). Bata yang dihasilkan boleh terus digunakan sebaik sahaja ia menyejuk. Saiz bata silika adalah sama dengan saiz bata tanah liat dan kekuatan puratanya ialah 28 N/mm2 (4000 psi) manakala kadar resapan air adalah 7-16% berat bata. Beratnya adalah lebih kurang 2.7 kg (6 paun).
Warna asli bata silika ialah putih, tetapi warna lain boleh dihasilkan dengan menggunakan pewarna semasa membancuh bahan-bahan mentah. Bahan pewarna adalah sama dengan pewarna yang digunakan di dalam simen berwarna. Sifat-sifat kelebihan bata silika ialah:

  • Saiznya seragam dan ukurannya tepat kerana penghasilannya tidak melalui proses pengeringan dan pembakaran.
  • Permukaannya tidak berperoi kerana bata ini tidak mengandungi apa-apa jenis garam. Kecemaran seperti sulfur dioksida dalam udara juga tidak akan merosakkan bata ini. Ia juga tidak akan berlumut.
  • Bata ini boleh dihasilkan di dalam berbagai warna.

Bata silika boleh digunakan dalam segala pembinaan termasuk tembok asas, tembok tingkat bawah tanah, tembok bata muka, tiang dan lain-lain lagi. Selain dari tiga jenis bata yang dihuraikan di atas, bata-bata lain untuk tujuan khas juga dihasilkan, antaranya ialah bata tahan api dan bata berbentuk khas. Bata tahan api digunakan untuk melapik permukaan relau, membuat dapur dan sebagainya.bata berbentuk khas pula digunakan dalan pembinaan tembok bersudut tirus atau cakah, sebagai kepala tembok, banir tembok dan lain-lain lagi.1.3 PENGUJIAN BATA


1.3.1 UJIAN KETUMPATAN BATA

Peralatan :

1) Vernier Caliper
2) Pembaris Keluli
3) Alat Timbang ( 6kg x 0.1g )


Bahan : Sampel Bata

Prosedur Ujikaji :

Ketumpatan

1) Tentukan ukuran sampel bata dengan menggunakan “Vernier Caliper” dan pembaris keluli untuk mengukur isipadu bata.
2) Tentukan jisim bagi sampel bata dengan menggunakan alat penimbang.
3) Kirakan ketumpatan sampel bata dengan formula.

ρ = m/v
ρ = Ketumpatan
m = Jisim dalam Kg
v = Isipadu dalam m³1.3.2 UJIAN PENYERAPAN BATA


Peralatan : 1) Alat Timbang ( 6kg x 0.1g )

Bahan : Sampel Bata


Prosedur Ujikaji : Penyerapan Air

1) Tentukan jisim bagi sampel bata yang kering dengan menggunakan alat penimbang.
2) Rendam bata tersebut di dalam tangki selama ½ jam.
3) Timbang jisim bata basah dan kirakan peratus penyerapan air bagi sampel bata tersebut dengan menggunakan formula.


Peratus Penyerapan Air = Jisim Basah – Jisim Kering X 100
Jisim Kering


1.3.3 UJIAN MAMPATAN BATA

Peralatan :

1) Vernier Caliper
2) Pembaris Keluli
3) Alat Timbang ( 6kg x 0.1g )
4) Alat Mampatan ( ELE Compact – 1500 )


Bahan : Sampel Bata

Prosedur Ujikaji : Ketumpatan Mampatan
1) Tentukan ukuran luas dan jisim bagi sampel bata.
2) Masukkan ke dalam alat mampatan dan putar injip mampatan sehingga bata tersebut gagal.
3) Kirakan nilai purata kekuatan mampatan bagi sampel bata dari bata-bata yang diperolehi.1.4 IKATAN BATA

1.4.1 Prinsip Ikatan Bata

Elakkan sambungan tegak yang terus menerus dalam ikatan ataupun dipermukaan. Susunan mesti berlekap dan bertindih-tindih antara satu sama lain, maka lekap ¼ bata dan ½ bata perlu diadakan mengikut jenis ikatan bata, prinsip utama memastikan kestabilan tembok dibina, sementara prinsip kedua ialah mengawal kesenian rekabentuk dan permukaan bata. Tembok yang sambungannya tegak berterusan, akan kurang kuat dan tidak stabil tebal tembok disebut mengikut saiz tebal bata seperti ½ bata, 1 bata ataupun 1 ½ bata tebal. Bata pengikat dan bata penutup bertindak mencegah sambungan terus menerus pada tembok bersudut tegak dan di persimpangan. Rajah dibawah menunjukkan perbandingan tembok dengan ikatan terikat (berlekap) dan tidak terikat (tidak berlekap).


Dalam kerja bata terdapat banyak jenis ikatan untuk menyusun bata dan juga istilah yang digunakan seperti :


- lekap/lap
- pepenjuru
- sambungan terus
- hujung buntu
- hujung bertangga
- hujung bergigi


1.4.2 Jenis-jenis Ikatan Tembok Bata Dari Segi Susunannya


1)Ikatan Sisi Bata

Hanya digunakan dalam membina tembok ½ bata tebal. Setiap lapisan menunjukkan susunan sisi bata sahaja. Bata separuh digunakan dihujung terhenti di lapisan berselang-seli. Ikatan ini tidak mempunyai kekuatan menanggung beban yang tinggi. Ia sesuai untuk binaan seperti tembok sekatan, tembok landas, semperung dan tembok-tembok dalam struktur berangka yang tidak menanggung beban.


2) Ikatan kepala Bata

Khusus untuk tembok tebal 1 bata. Lapisan dalam tembok ini dibina hanya menunjukkan susunan kepala bata. Tindihan suku bata digunakan. Bata kerat tiga suku digunakan sebagai bata pertama di hujung terhenti untuk mendapatkan tindihan suku bata. Sesuai untuk tembok tanggung beban, lapisan penapak bata atau tembok melengkung (gerbang).


3) Ikatan Inggeris

Ikatan yang paling kuat dan sesuai untuk dinding tebal 1 bata dan ke atas. Susunannya berselang-seli antara lapisan kepala bata dengan lapisan sisi bata. Tindihan suku bata digunakan sementara bata penutup setengah disusunkan dan diikat selepas bata pertama di lapisan sisi bata untuk mendapatkan tindihan yang betul. Ia tidak mempunyai sambungan tegak berterusan dan amat baik bagi pembinaan tembok.


4) Ikatan Flemish

Susunan berselang-seli d iantara kepala bata dengan sisi bata dalam setiap lapisan bata. Sesuai untuk tembok bata tebal 1 bata dan ke atas. Tindihan suku bata digunakan dengan kedudukan kepala bata diletakkan di tengah sisi bata di lapisan atas dan bawah. Ia mempunyai sambungan tegak berterusan di bahagian dalam tembok dan menjadikannya kurang kuat jika dibandingkan dengan ikatan Inggeris. Ikatan Flemish boleh dipecahkan kepada :
i. ikatan Flemis kembar di mana kedua-dua muka tembok menunjukkan ikatan Flemish
ii. ikatan Flemish tunggal di mana muka hadapan ikatan Flemish sementara sebelah belakang dalam ikatan Inggeris

Selain daripada ikatan di atas, terdapat beberapa jenis ikatan yang selalu dibina di dalam kerja mengikat bata seperti yang terdapat di rajah bawah.1.4.3 Jenis-jenis Ikatan Tambahan

Selain daripada ikatan di atas, terdapat beberapa jenis ikatan tambahan yang selalu dibina di dalam kerja membina tembok.

1) Ikatan Tembok Taman Inggeris

Ianya sesuai digunakan pada tembok pagar dan tembok sekatan yang tebalnya 1 bata. Ikatan tembok ini mengandungi satu lapisan kepala bata diikuti dengan 3, 5 atau 7 lapisan sisi bata. Lekap di antara sisi bata ialah ½ bata dan di antara sisi bata dengan kepala bata ialah ¼ bata. Kelebihan jenis ikatan ini ialah kedua-dua belah permukaan tembok dapat dibina dengan rata.

2) Ikatan Tembok Taman Flemish

Seperti ikatan tembok taman Inggeris, ikatan ini sesuai digunakan untuk pembinaan tembok pagar tembok sekatan yang tebalnya 1 bata. Ikatan ini mengandungi 3, 5 atau 7 sisi bata diikuti dengan satu kepala bata disusun berselang-seli dalam tiap-tiap lapisan. Lekapnya ialah ¼ bata.

3) Ikatan Monk

Ini adalah satu tiruan daripada ikatan Flemish. Tiap-tiap lapisannya mengandungi satu kepala bata diikuti dengan dua bata sisi berselang-seli.

4) Ikatan Dutch

Satu perubahan daripada ikatan Inggeris. Ikatannya mengandungi lapisan kepala bata dan lapisan sisi bata berselang-seli, dengan tiap-tiap lapisan sisi bata itu bermula dengan bata kerat tiga suku. Tiada bata penutup setengah digunakan dalam ikatan ini.

5) Ikatan Palang Inggeris

Ikatan ini seakan-akan sama dengan ikatan Inggeris. Ia mengandungi lapisan kepala bata dan lapisan sisi bata berselang-seli dengan mengadakan bata penutup setengah selepas kepala bata penjuru pada sudutnya. Pada lapisan sisi bata yang berselang-seli, satu kepala bata ditempatkan selepas sisi bata penjuru.

6) Ikatan Bata Perangkap Tikus

Semua bata disusun seperti ikatan Flemish kecuali mengiring. Lubang-lubang yang terdapat di antara dua sisi bata itu dikosongkan kecuali pada penjurunya di mana ia diisi dengan padat.

7) Ikatan Bata Silverlock

Ikatan ini adalah lanjutan dari ikatan Inggeris. Ia mengandungi lapisan kepala bata dan lapisan sisi bata berselang-seli secara mengiring. Lapisan kepala bata bermula dengan 2 bata tiga suku manakala lapisan sisi bata bermula dengan 3 bata mengiring pada kedua-dua hujung tembok yang lurus.

8) Ikatan ‘Raking’

Ini adalah khas digunakan pada tembok yang tebal ataupun untuk membina panel, lantai dan sebagainya. Pembinaannya ialah mengikat sisi bata pada kedua-dua belah tepi tembok dan mengisikan tengah-tengahnya dengan bata yang bercorak tulang belut, pepenjuru, anyaman bakul ataupun siku-siku.


1.5 Sambungan Bata

1) Definasi kemas ikat

Kemas ikat adalah istilah yang diberikan kepada proses terakhir pengemasan sebuah dinding bata bagi menghasilkan rupa yang cantik. Ini dilakukan terhadap dinding bata muka. Ada dua cara melakukan kemas ikat dan masing-masing ada kebaikan dan keburukannya.
i. kemas ikat semasa kerja dijalankan (jointing)
ii. kemas ikat setelah kerja bata siap (pointing)

2) Jointing (kemas ikat sambung)

Dalam cara ini bata disusun dan diikat sehingga siap 1 lapisan bata atau sebahagiannya dan ikatannya dikemaskan. Ikatan unit-unit bata itu hendaklah jangan terlalu kering semasa dikemasikatkan.


Kebaikan:

1) Lebih Praktis
2) Kuat
3) Cepat
4) Lebih Murah

Keburukan:

1) Warna yang segaya agak sukar diperolehi sepanjang kerja dijalankan.
2) Ikatan unit-unit bata sukar dikemasikat pada waktu hujan.
3) Pointing (kemas ikat timbul)


Semasa kerja mengikat, ikatan unit-unit bata itu dikeruk 15mm dengan menggunakan alat yang tajam. Lebar hujung alat itu sama dengan lebar ikatan
bata. Ikatan bata yang telah dikeruk dibiarkan mengeras dan kerja membina dinding diteruskan sehingga selesai. Selepas itu ikatan yang dikeruk tadi diberus dengan membuang mortar yang bebas dan dinding itu dibersihkan dengan air.


Dinding itu dibiarkan kering terlebih dahulu, kemudian barulah kerja kemas ikat dilakukan. Sebaik-baiknya kerja ini dilakukan semasa ikatannya masih lembab. Kemas ikat ini boleh memberikan rupa yang lebih segaya dan menarik. Kemas ikat ini dilakukan dengan menggunakan mortar yang mempunyai komposisi dan warna yang dikehendaki. Untuk dinding muka yang sentiasa terdedah kepada cuaca yang buruk, nisbahnya ialah 1:2, tetapi dinding muka biasa kadar 1:3 memadai. Campuran pasir dan simen akan menghasilkan mortar berwarna kelabu lumpur dan kalau dicampurkan sedikit kapur warnanya ialah putih kekuningan. Jika warna lain di kehendaki, bahan pewarna mortar digunakan.


1.6 Penggunaan Bata Selain Daripada Tembok Dan Cara Ikatannya.

1) Pembinaan tembok

Tembok dibina serentak dan tidak melebihi 1000mm tinggi semasa kerja pembinaan sedang dijalankan untuk menggelakkan daripada enapan berlaku. Aras dijaga agar semuanya sama rata bermula daripada lapisan pertama menggunakan alat timbang air, rod penamda dan kayu pengukur. Ketajaman pepenjuru mestilah dijaga supaya tidak senget. Sambungan dibuat hendaklah sama dan tidak melebihi 12mm.

Hanya satu bentuk susunan bata dan kemas ikat untuk satu permukaan tembok, dimana pemilihan dibuat berdasarkan kesesuaian binaan, kerja dan beban ditanggung oleh dinding. Bagi binaan yang panjang, tali, pin dan plat tingle digunakan. Tembok terbahagi kepada dua iaitu tembok tanggung beban dan tembok tidak menanggung beban.


2) Pembinaan tiang

Ia bermula dengan pelapik. Tiang dibina mestilah berupaya menanggung beban dan untuk mengukuhkannya ia ditambahkan tetulang.


3) Penapak

Ia dibina khususnya untuk dinding tanggung beban. Selain dinding, penapak juga diperlukan untuk tiang. Ia boleh mencapai ketebalan empat bata dan dibina dalam beberapa lapisan.


4) Gerbang

Ia berbentuk bulat, separuh bulat, elips, gothic, bicu, tembereng dan roman. Pemusat amat penting dalam pembinaan gerbang.


1.7 Mortar

Pelekat yang mengikat batu bata dinamakan mortar. Mortar mengandungi komposisi seperti batu baur halus ataupun pasir, matriks atau agen pengikat seperti kapur, simen atau kedua-duanya. Air sebagai pemangkin. Nisbah bancuhan ialah nilai digunakan dalam membuat bancuhan mortar. Nisbah yang kerap digunakan ialah 1:4 untuk kerja bata biasa dan melepa, 1:3 untuk kerja melepa bata kejuruteraan.


1) Mortar kapur

Campuran mengandungi nisbah kapur dan pasir. Digunakan dengan meluas sebelum adanya simen. Mencapai kekuatan dengan perlahan dan lambat. Mudah menyerap kelembapan dan air. Kekuatan akan menyusut selepas beberapa tahun ia akan mulai peroi dan tanggal daripada ikatan.


2) Mortar simen

Campuran 1:3 ataupun 1:4 (kandungan simen:pasir) lebih kuat berbanding mortar kapur dan mengeras dalam masa yang singkat. Sesuai untuk pelbagai jenis ikatan dan tembok serta kawasan yang lembab. Bahan tambah boleh disertakan untuk meningkatkan mutu.


3) Mortar kompo

Ia dipanggil juga dengan nama mortar tolok. Campurannya mengandungi nisbah simen, kapur dan pasir. Kapur bertujuan untuk meningkatkan kebolehkerjaan dan memudahkan kerja menerap bata.

Hasilnya, ikatan menjadi lebih kuat dan mengeras dalam masa yang lebih singkat. Nisbah yang sering digunakan ialah 1:2:9 untuk tujuan kerja umum, 1:1:6 untuk kerja berat dan 1:3:12 untuk kerja sederhana. Bahan tambah pemplastik boleh digunakan untuk menggantikan kapur.


4) Mortar gipsyum

Cepat mengeras seperti plaster of Paris. Mahal harganya. Sering digunakan untuk kerja-kerja baikpulih ataupun kerja-kerja kecil yang memerlukan ketelitian.


1.8 Lapisan Kalis Lembab (LKL)

Lapisan kalis lembab ialah lapisan yang diletakkan dalam binaan bertujuan untuk menggelakkan lembapan daripada menyerap masuk ke dalam bangunan. Bangunan mestilah sentiasa kering strukturnya kerana bangunan yang lembab disifatkan sebagai bangunan yang sakit. Lapisan kalis lembab boleh dikategorikan - LKL boleh lentur

- LKL separuh tegar
- LKL tegar


Lapisan kalis lembab boleh lentur
1. Lapisan bitumen dan aspal
2. Fel aspal

Lapisan kalis lembab separuh tegar
1. Tembaga
2. Plastik

Lapisan kalis lembab tegar
1. Papan cam
2. Pelambam


1.9 Lepa

Lepa dikenali sebagai kerja kemasan di tembok, siling ataupun lantai dimana permukaan yang tidak rata dan kurang elok ditutup. Ia akan menghasilkan permukaan yang rata, licin, keras dan menarik. Melepa berfungsi untuk mewujudkan satu permukaan kemasan dinding yang elok untuk kerja bata yang menggunakan bata biasa.

1.9.1 Jenis-jenis Lepa

Jenis-jenis lepa dibahagikan kepada:
– lepa kapur
– lepa simen
– lepa gipsyum


1) Lepa kapur

Lepa kapur biasanya mengandungi kapur, pasir dan air yang dibancuh mengikut nisbah yang ditetapkan. Nisbah bancuhan lazimnya ialah 1:2. Lepa kapur sudah jarang digunakan selepas lepa simen diperkenalkan.

2) Lepa simen

Lepa simen mengandungi simen, pasir dan air. Lepa simen biasanya dibuat dalam tiga lapisan. Biasanya lapisan kemasan atau penyudah, merupakan lapisan campuran simen dan air sahaja dan ia dilepa sehingga setebal 3mm sebelum lapisan lepa antara keras. Lepa simen perlu diawet untuk menggelakkannya daripada kering terlalu cepat. Pengawetan terbaik mengambil masa tujuh hari untuk ia mengeras dan mengering sebelum ia mencapai kekuatan yang diperlukan.


3) Lepa gipsyum

Gipsyum atau kalsium sulfat ialah sejenis minirel yang apabila dibakar dan kering menjadi serbuk putih dikenali sebagai Plaster of Paris. Untuk menggunakannya ia perlu dicampur dengan air dan perlu dikerjakan dengan cepat kerana ia cepat menyejat dan kering. Sesuai untuk kerja-kerja memperbaiki permukaan. Untuk melepa ia perlu ditambahkan dengan bahan tambah untuk melambatkan proses pengerasannya.


1.9.2 Jenis-jenis Lapisan Lepa

1) Lapisan lepek (Rendering)

Lapisan ini merupakan lapisan asas lepa yang dibuat untuk mengisi ruang-ruang yang kosong supaya ia terisi. Ia juga dikenali sebagai lapisan lepaan. Lapisan ini terdiri daripada campuran
• lepa kapur yang dikentalkan dengan simen dengan nisbah 1:2:8 (simen:kapur:pasir) atau
• lepa kapur yang dikentalkan dengan simen dengan nisbah 1:1:5 atau
• simen dan pasir dengan sedikit atau tanpa kapur dengan nisbah 1:3 atau
• lepa kapur dikentalkan dengan lepa gipsyum dengan nisbah 1:3:7 atau
• lepa gipsyum hemihidrt diperlambat dan pasir dengan nisbah 1:1


2) Lapisan lepantara (Floating)

Lapisan ini ialah satu lapisan selepas lapisan lepek kering. Lapisan kedua dilepa dikenali lapisan lepantara. Lapisan ini diratakan berpandukan lapisan lepek tegak dengan menggunakan pemaras kayu panjang.

3) Lapisan lepari (Seeting)

Lapisan ini ialah lapisan kemasan atau penyudah. Terdapat beberapa jenis lapisan lepari

• kemasan pemaras tangan
• kemasan gerutu
• kemasan muka pasir
• kemasan turap kelikir
• guniting